ОСТАЈУ БЕЗ СРЕДЊОШКОЛАЦА Мале херцеговачке општине отварају нове смјерове да ЗАДРЖЕ ЂАКЕ

У двије најмање херцеговачке општине, Љубињу и Берковићима, број средњошколаца се из годину у годину смањује. Након завршене основне школе ученици из Берковића одлазе највише у Требиње, гђе настављају средњошколско образовање.
У овој најмањој општини у источној Херцеговину прије више од деценију отворена је Економска школа, као подручно ођељење Средњошколског центра „Светозар Ћоровић“ из Љубиња.

VLUU L100, M100 / Samsung L100, M100

Како би задржали ученике и омогућили несметан рад средње школе у Берковићима, у том Средњошколском центру планирају да од наредне школске године уведу нови смјер, пословно-информатички техничар. Нове смјерове за будуће средњошколце најављују и у Љубињу.

Стипендије
– Сматрамо да би од наредне школске године требало да промијенимо смјер. Планирали смо да се ученици првих разреда у Берковићима уписују у смјер пословно-информатички техничар, који се по први пут уводи на нашим просторима. Захтјев смо упутили Министарству просвјете и културе РС – објашњава Ђорђе Тохољ, директор Средњошколског центра „Светозар Ћоровић“.
Додаје да имају потребан наставни кадар, а након завршене средње школе ученици без проблема могу наставити даље образовање.

Тохољ наводи да свршени основци из Берковића школовање најчешће настављају у Требињу.

Како би се смањио одлазак младих људи, општина Берковићи је прошле године донијела одлуку да са по 50 КМ стипендира све ученике који упише средњу школу у овој малој општини у источној Херцеговини.

– Нисам сигуран да ће и оваква одлука пуно задржати средњошколце, јер њих изгледа више занимају електротехнички, саобраћајни, грађевински и други смјерови техничких школа, те медицинска или пословно-правна школа – наводи Тохољ.
У наредну школску годину планирано је да се у први разред средње школе у Берковићима упише ођељење са 24 ученика.

Фото: Дубравка Чоловић/РАС Србија

– Очекујемо да ће бити и један број ђака из Билеће који ће се уписивати у средњу школу у Берковићима. То обично буду ђеца која због успјеха нису могла да упишу жељену школу у свом мјесту. Превоз им је обезбијеђен, а и они, ако упишу школу у Берковићима, од ове општине ће добити стипендију од 50 КМ, пошто су стипендије обезбијеђене за 24 ученика првих разреда – наводи он.

Осим у Берковићима, у љубињском Средњошколском центру „Светозар Ћоровић“ намјеравају да у школској 2020/21. годину уведу нови смјер и у матичну школу.

– Планирано је да и даље буде једно ођељење првих разреда од 16 ученика у гимназији, а умјесто смјера економски и трговачки техничар, наредне школске године намјеравамо да отворимо смјер туристички техничар – каже директор Средњошколског центра „Светозар Ћоровић“ у Љубињу.

Каже да је разговарао и са родитељима основаца у Љубињу и Берковићима и да би нови смјерови могли бити освјежење, а након отварања једног ресторана у Љубињу очекује да би будући туристички техничари имали и могућност да обављају праксу.

Статистика не радује
У Средњошколском центру „Светозар Ћоровић“ у Љубињу школује се укупно 176 ученика, од којих је 117 у Љубињу, а 59 у Берковићима.

Мањи број ученика је и у основним школама. У љубињску основну школу прошле године уписано је свега 16 првачића, а ове године очекују да би се бројка могла приближити 30, што је на нивоу из 2018. године.